assalamualaikum

atas

Anak Melayu Bugis@Facebook

bubble

Cursors

Proton Logo

Title blog bergerak

Monday, June 30, 2014

CSR GEBENG: MAHASISWA UNITEN MENDEKATI MASYARAKAT


CSR GEBENG: MAHASISWA UNITEN MENDEKATI MASYARAKAT PEMBUKA BICARA

Alhamdulillah, syukur kehadrat illahi penulis sempat berceloteh sedikit sebanyak di dalam blog penulis yang kadangkala ‘update’ dan kadangkala sunyi sepi bak bunyi cengkerik di malam hari. Di kesempatan ini, penulis mengucapkan selamat menyambut Ramadan Al-Mubarak, bulan yang penuh dengan keberkatan. Pastikan kita sebagai umat Islam merebut pahala yang pastinya berlipat kali ganda di bulan Ramadan ini.

                                                         Bunting USR Kluang Johor

                                    Sekolah Tinggi Kluang di nobatkan sekolah kluster kecemerlangan

USR VS CSR

‘Bagai aur dengan tebing’ begitulah yang dapat di gambarkan hubungan mahasiswa dengan masyarakat luar. Di setiap Institut Pengajian Tinggi (IPT) sememangnya tidak lari dengan aktiviti kemasyakatan iaitu khidmat masyarakat selain aktiviti dalaman universiti. Suatu pengalaman yang manis dan amat bermakna bagi penulis menyertai program sebegini dan juga mahasiswa lain yang menyertainya. Pedulikan dengan pro dan kontra sesuatu program yang penting input yang mahasiswa dapat.

                                                     Pelajar-pelajar sekolah STK

                                                           Aktiviti-aktiviti USR

Semasa penulis di zaman diploma di Universiti Teknologi Malaysia (UTM), penulis hanya dapat merasai beberapa program khidmat masyarakat iaitu  USR Kampung Orang Asli Pulau Carey Banting (bulan Ramadan), USR Membantu Mangsa Banjir Johor, USR Sagil (sebagai orang kampung) dan USR Kluang (sertai selepas penulis bergelar alumni). Di UTM, program khidmat masyarakat ini di panggil University Social Responsibility (USR) berbeza pula dengan program khidmat masyarakat di Universiti Tenaga Nasional (UNITEN) yang di panggil Corporate Service Responsibility (CSR). Namun ia memberi maksud yang sama iaitu khidmat masyarakat mendekatkan mahasiswa dengan masyarakat luar.

                                      USR Kluang melawat Muzium balai polis bersejarah Bukit Kepong 

                                        Taklimat mengenai balai polis Bukit Kepong oleh Sarjan Jamil 

CORPORATE SERVICE RESPONSIBILITY (CSR) DI GEBENG, KUANTAN PAHANG

Penulis mula melibatkan diri dengan program khidmat masyarakat di UNITEN setelah melihat tawaran untuk menyertai CSR di Kuala Perlis anjuran Kelompok Murni UNITEN dan Center of Forensics Engineering (CeFe) dan R&D UNITEN. Namun, CSR Kuala Perlis tiada kekosongan. Kekecewaan terubat apabila penulis di tawarkan untuk menyertai CSR di Gebeng, Kuantan oleh Dr. Zuraidah, pensyarah di UNITEN. Penulis mengajak beberapa rakan penulis yang juga rakan serumah penulis iaitu saudara Izwan dan saudara Zulfadhli kerana mereka juga agak meminati program seperti ini.

                                                      Bergambar dengan banner CSR Gebeng

Mungkin tidak semua, tapi segelintir mahasiswa di UNITEN berebut-rebut untuk menyertai sesebuah program universiti kerana untuk menambah ‘scoran’ atau sistem merit. Mahasiswa perlu mempunyai mata ‘scoran’ yang cukup untuk bergraduasi selain menjaga pointer CGPA dan CPA. Tapi yang hanya penulis mahukan ialah pengalaman memandangkan ‘scoran’ ini tidak ‘valid’ untuk mahasiwa ‘Transfer Credit (TC)’. Kerana sesuatu pengalaman itu bukan senang untuk di beli, tetapi ianya perlu di rasai. Tambahan pula, program ini tidak dikenakan sebarang bayaran seperti program-program lain.

                              Para peserta CSR Gebeng bersama Dr. Zue bergambar sebelum bertolak ke destinasi                                             

MEMULAKAN PERJALANAN

27 Jun 2014 (Jumaat)

Lebih kurang jam 3.00 petang iaitu selepas solat Jumaat, kami bertolak dari Kelompok Murni UNITEN dengan menaiki bas sewa khas daripada syarikat Khiffah. Bas yang agak berkelas pertama dan selesa. Kami menuju ke Kuantan dengan melalui Lebuhraya Karak dan Lebuhraya Pantai Timur (LPT 1).

                                                        Bergambar di dalam bas

                                                 Makan malam di restoran Sri Baging

Perjalanan yang agak lama kerana kesesakan lalu lintas di ibu kota. Kami seterusnya singgah seketika di hentian Genting Sempah, Pahang untuk menunaikan solat Asar sebelum meneruskan lagi perjalanan.

                                                          Sekitar Mermaid Inn Chalet

Berhampiran dengan destinasi yang di tuju, kami singgah di sebuah kedai makan di Sri Baging memandangkan perut pun sudah lapar dan sudah waktu malam. Ketika itu, hujan sungguh lebat, hujan rahmat.

                                                       Mermaid Inn Chalet

                                                     Mermaid Inn Chalet di tepi pantai

TIBA KE DESTINASI

Setelah bersantapan, kami tiba ke destinasi dan tempat penginapan kami iaitu di Memaid Inn Chalet yang tidak jauh dari tempat kami berhenti untuk makan malam. Lokasinya di tepi pantai membuatkan kami amat teruja. Tambahan pula, angin pantai pada waktu malam sungguh nyaman.

                                                           Pantai di Mermaid Inn Chalet

                                                             Sekitar Mermaid Inn

PERBINCANGAN PERSIAPAN AKTIVITI

Malam itu, kami di bahagikan beberapa kumpulan untuk aktiviti keesokan hari iaitu aktiviti melukis mural, ‘english camp’ dan gotong-royong. Aktiviti gotong-royong di adakan di Balai serbaguna dan balairaya (KEMAS) dan dua aktiviti lain diadakan di dalam sekolah. Penulis dan rakan penulis di tugaskan oleh Dr. Zuraidah untuk menyertai aktiviti gotong-royong. Kami yang bergotong-royong juga di tugaskan untuk menemuramah masyarakat.

                                                Taklimat oleh Dr. Zue kepada semua peserta

                                                  Saudara Izzat, staf dari CeFe UNITEN

                                      Saudara Aliff begitu khusyuk dengan perbincangan melukis mural

                                      Dari kiri: Izwan, Zulfadhli, Dr. Zue, penulis, Syuk dan Dzul Farhan,

HARI PROGRAM

28 Jun 2014 (Sabtu)

Hari yang di nanti-nantikan sudah tiba. Pagi-pagi lagi kami menuju ke Sekolah Kebangsaan Sungai Ular, Kuantan Pahang untuk aktiviti kemasyarakatan. Masyakat yang terdiri daripada murid-murid sekolah dan masyakat kampung. Kami menuju ke tempat program dari tempat penginapan dengan menaiki kereta sahabat Cefe UNITEN.

                                              Sekolah Kebangsaan Sungai Ular, Kuantan Pahang

Sampai di tempat program, kami bersarapan pagi di kantin sekolah sebelum kami di perkenalkan dengan ketua kampung dan staf-staf UNITEN yang hadir.

                                                        Bersarapan pagi di kantin sekolah

                                     Bergambar bersama ketua kampung, Prof Zainal, Dr Zue dan Dr Rohayu

 PROGRAM BERMULA

Masing-masing memulakan aktiviti seperti yang sudah di rancang. Kumpulan melukis mural di tembok bangunan sekolah dan kumpulan ‘English Camp’ di dalam bangunan sekolah. Manakala kumpulan gotong-royong di balai serbaguna dan balairaya yang terletak tidak jauh dari SK Sungai Ular.

                                                               Melukis Mural

                                                Bergambar di hadapan lukisan mural

                                             Mengambil peluang bergambar dengan lukisan mural

Terlihat kawasan balai serbaguna dan balairaya yang semak samun. Kami di tugaskan untuk memotong rumput dan membersihkan persekitaran balai serbaguna dan balai raya. Apa yang menariknya, sebahagian orang kampung juga turut sama menyertai aktiviti gotong-royong ini!

                                                    Saudara Izwan yang rajin bergotong-royong

                                                       Membersihkan sekitar balai serbaguna

                                            Menanam pokok dan membersihkan sekitar balai raya

                                                      Antara peserta gotong-royong

Setelah selesai bergotong-royong, kami sempat menemuramah seorang penduduk kampung yang juga JKKK Kampung Sungai Ular. Encik Ramli yang berusia dalam lingkungan 70-an mengatakan penglibatan golongan belia yang amat membimbangkan dewasa ini. Sama seperti di kampung-kampung lain, kebanyakan golongan belia berhijrah ke bandar untuk mencari pekerjaan menyebabkan kurangnya belia melakukan aktiviti di kampung.

                                                          London bridge: English Camp

                                                         Aktiviti untuk English Camp

                                           Murid-muris khusyuk mendengar saudara Meor 'speaking' 

Pembangunan dan infrastruktur di kampung ini juga tidak di abaikan dengan pembinaan masjid baru di sini hasil sumbangan kerajaan pusat. Kami sempat juga menanyakan asal-usul kampung ini di beri nama ‘sungai ular’. Beliau mengatakan Kampung Sungai Ular di beri nama kerana keadaan sungai yang melingkar dan berbengkang-bengkok oleh peneroka terdahulu. Tambahan pula, kampung Sungai Ular merupakan sebuah kampung nelayan dan berdekatan dengan pelabuhan.

                                             Bergambar dengan Encik Ramli selepas di temuramah

                                                 Encik Ramli merangkap JKKK Kg. Sungai Ular

Sesudah itu, penduduk kampung bersama guru-guru sekolah di jemput makan tengahari bersama. Kebetulan pada hari itu, pihak sekolah mengadakan sebuah majlis PIBG yang di hadiri oleh ibu bapa yang juga penduduk kampung di sini. Gotong-royong berakhir tengahari sebelum aktiviti sukan rakyat bersambung selepas solat Zohor.

                                                  Makan tengahari bersama penduduk kampung

SUKANEKA DAN SUKAN RAKYAT

Aktiviti seterusnya bersambung dengan aktiviti sukaneka dan sukan rakyat yang terdiri dengan pelbagai permainan seperti tarik upih, boling padang, dam aji dan ‘treasure hunt’. Permainan tradisional tarik upih ini yang di sertai oleh murid-murid SK Sungai Ular sememangnya menarik dan Berjaya memikat hati murid-murid ini. Tidak dapat di nafikan, zaman moden ini kanak-kanak leka dengan permainan moden seperti permainan video game sehinggakan permainan tradisional ini semakin di lupakan.

                                        Saudara Izwan yang menggayakan permainan boling padang

Permainan boling padang seperti permainan boling biasa. Cuma ia di lakukan di atas adang, bola boling sebenar di gantikan dengan buah kelapa dan pin di gantikan dengan botol. Cara permainannya sama dengan boling sebenar. Permainan ini di sertai oleh murid-murid SK Sungai Ular, penduduk kampung dan UNITEN. Daripada situ, dapat di lihat penglibatan penduduk kampung yang member sokongan padu dan kerjasama yang baik dengan aktiviti yang diadakan.

                                                            Sukan Rakyat

                                                Permainan tradisional tarik upih

                                     Taklimat untuk murid-murid mengenai sukan rakyat yang diadakan

Permainan ‘treasure hunt’ di dominasi oleh murid-murid SK Sungai Ular. Hampir semua murid menyertai aktiviti ini. Permainan berbentuk aktiviti ‘explore race’ ini juga sesuatu permainan yang agak menarik kerana ia dapat menguji kekuatan fizikal dan mental bagi yang menyertainya. Penyampaian hadiah dan majlis penutup di adakan lebih kurang jam 5.00 petang.

                     Permainan dam aji: Saudara Zul mencuba nasib berlawan dam aji dengan murid SK Sg. Ular

                                                Majlis penutup dan penyampaian hadiah

BERGERAK PULANG KE TEMPAT PENGINAPAN

Petang itu, kami bergerak pulang ke tempat penginapan di Mermaid Inn Chalet. Penulis merasa sendiri berjalan kaki di kawasan kampung ini bersama peserta lain sementara menunggu giliran menaiki kereta. Jarak daripada SK Sungai Ular ke tempat penginapan lebih kurang 3 kilometer.

                                                Sempat bergambar sambil berjalan pulang                                           

Sampai di tempat penginapan, aktiviti seterusnya untuk peserta program ialah bermain futsal pantai dan bola tampar pantai. Ada juga yang mengambil peluang berjalan-jalan di persisiran pantai menunggu waktu siang melabuhkan tirainya.

                                                           Pantai di waktu senja

SOLAT TERAWIH BERJEMAAH

Memandangkan esoknya merupakan hari pertama berpuasa, malam itu sudah masuk Ramadan. Kami bersolat Terawih secara jemaah yang di imamkan oleh saudara Nazrin yang pernah bersekolah di Maktab Tentera Di Raja dan sama batch dengan adik penulis yang kini sedang melanjutkan pelajaran di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM).

Selesai solat Terawih, kami di jamu dengan barbeku (BBQ) iaitu menu istimewa untuk moreh. BBQ di uruskan oleh pihak pengurusan chalet. Malam itu, kami tidur awal kerana tidak mahu kelewatan bangun untuk sahur.

BERGERAK PULANG

29 Jun 2014 (Ahad)

Pagi itu, kami menghabiskan masa dengan bergambar kenangan di sekitar Mermaid Inn Chalet dan persisiran pantai sementara menunggu bas untuk bergerak pulang. Pemandu bas yang tiba awal seperti yang di jadualkan mohon untuk berehat sebentar memandang hari itu merupakan hari pertama berpuasa dan bas dari Kuala Lumpur.

                                                      Bergambar sebelum pulang

                                                               Berselfie sebelum pulang

                                                           Bergambar sebelum pulang

Tepat jam 11.00 pagi, kami meninggalkan Gebeng dengan 1001 kenangan yang tidak dapat kami lupakan dan sepanjang perjalanan dari Gebeng ke Bangi, penulis menghabiskan masa dengan tidur. Lena di ulit mimpi.

                                                 Bas syarikat Kiffah. Bertolak pulang ke Bangi

p/s: Penulis berharap agar dapat menyertai lagi program seperti ini kerana ia sedikit sebanyak dapat memberi manfaat dan input berguna. Baik kepada masyarakat mahupun peserta itu sendiri. Selain ia dapat mempromosi penjenamaan sesebuah universiti di persada dunia dan di kenali seluruh negara. Ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada penduduk kampung Sungai Ular, Kuantan Pahang, Dr. Zuraidah, sahabat CeFe, peserta CSR Gebeng, pengusaha Mermaid Inn Chalet dan bas Kiffah. 

4 comments:

 1. Salam,
  mohon kebenaran saudara untuk menggunakan gambar2 dan maklumat program di atas untuk dimuatkan dalam blog sekolah SK Sungai Ular

  sksukuantan.blogspot.com

  Syafeeq bin Ahmad Dahalan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wsalam..di persilakan tuan..satu pngalaman yang tidak dapat di lupakam berprogram di sk sungai ular..

   Delete
 2. Menurut Tok Empat, ular hanya keluar pada bulan Julai-Ogos... menarik??? Jomm singgah ke Kampung Sg. Ular dua buan lagi yer... Thanks Shahid. This entry is awesome!!

  ReplyDelete
 3. menariknya program2 yang dijalankan. btw done follow u, follow mine too :) - Noob

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jata Johor

Jata Johor

youtube

Lagu Bangsa Johor

Allah peliharakan Sultan
'Nugrahkan Dia segala kehormatan

Sehat dan ria, kekal dan makmur
Luaskan kuasa, menaungkan kami

Rakyat dipimpini berzaman lagi
Dengan Merdeka bersatu hati

Allah berkati Johor
Allah selamatkan Sultan