assalamualaikum

atas

Anak Melayu Bugis@Facebook

bubble

Cursors

Proton Logo

Title blog bergerak

Monday, December 26, 2011

Banjir Segamat, Disember 2011

-Banjir Segamat, Disember 2011-

                                              Gambar: Banjir di Segamat awal tahun 2011

Musim tengkujuh melanda lagi. Apabila tibanya musim tengkujuh pasti akan berkaitnya dengan banjir. Sebelum ini juga penulis pernah berkongsi entri mengenai banjir iaitu ‘Persediaan Menghadapi Bah’. Banjir yang pada awalnya melanda Bangkok, Thailand kemudiannya ke Kelantan, seterusnya ke Terengganu dan Pahang. Kini Johor tidak ketinggalan menghadapi bencana alam ini.

                                               Gambar: Dari Akhbar, banjir di Segamat awal tahun 2011 yang lalu

Banjir di Johor misalnya, daerah Segamat mempunyai ranking tertinggi bencana banjir dan pusat pemindahan mangsa banjir yang kian bertambah. Daerah Segamat merupakan kawasan yang bertanah rendah dan mudah untuk banjir. Sudah menjadi satu kemestian, sungai yang terdapat di Bandar Segamat ialah Sungai Muar. Kebiasaannya, banjir akan melanda daerah Segamat sebelum air yang mengalir di Sungai Muar menghala ke hulu daerah Muar dan melimpah dan seterusnya menyebabkan berlakunya banjir seperti yang terjadi di Bukit Kepong, Muar (rumah penulis), Lenga dan Pagoh.  Tambahan pula, air sungai Muar di belakang rumah penulis sudah melimpah yang membuatkan penduduk sekitar tidak senang duduk yang sentiasa melihat kedudukan paras air yang kian meningkat.

                                               Gambar: Merah-Kedudukan bandar Muar, Biru-Kedudukan bandar Segamat

Kedudukan Bandar Muar di muara sungai dan laut Selat Melaka menyebabkan Bandar Muar tidak mudah banjir berbanding di kawasan-kawasan hulu Sungai Muar. Walau apa pun segala bencana yang berlaku ini seperti banjir semuanya kuasa daripada tuhan Yang Maha Berkuasa. Ia merupakan satu peringatan kepada manusia supaya sentiasa beringat kepada Allah S.W.T dengan ujian yang mendatang.

                                                  Gambar: Banjir di Labis awal tahun 2011 yang lalu

Penulis sempat merakam video banjir yang berlaku di sekitar Pogoh, Segamat dan sempat meng’upload’ video tersebut di youtube. Kampung halaman penulis berdekatan dengan Bandar Segamat, jadi tidak hairanlah dengan kehadiran banjir.


Video: Penulis merakamnya sewaktu pulang daripada bandar Segamat untuk membeli tiket bas pulang ke Kuala Lumpur. Rakaman sekitar Jalan Pagoh, Segamat - Bukit Kepong jam 6.30 petang, 25 Disember 2011

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jata Johor

Jata Johor

youtube

Lagu Bangsa Johor

Allah peliharakan Sultan
'Nugrahkan Dia segala kehormatan

Sehat dan ria, kekal dan makmur
Luaskan kuasa, menaungkan kami

Rakyat dipimpini berzaman lagi
Dengan Merdeka bersatu hati

Allah berkati Johor
Allah selamatkan Sultan