assalamualaikum

atas

Anak Melayu Bugis@Facebook

bubble

Cursors

Proton Logo

Title blog bergerak

Tuesday, July 5, 2016

NUKILAN BEIJING BAHAGIAN 2 (PART 5)

NUKILAN BEIJING BAHAGIAN 2 (PART 5)

Entri post sebelumnya KLIK SINI part 4.HARI KELIMA: 1  JULAI 2016 - JUMAAT (HARI TERAKHIR DI BEIJING)

Alhamdulillah, sudah hari terakhir di Beijing, China. Hari terakhir di Beijing kebiasaannya para pelancong akan membeli belah untuk membeli buah tangan untuk di bawa balik ke Malaysia. Kami merancang membeli belah di Pearl Market dan berkunjung ke pekan majoritinya Islam iaitu di Nuijie.

PEARL MARKET (HONGQIAO)

Pagi itu, penulis sekeluarga bertolak menuju ke Hongqiao (Pearl Market) dengan menaiki van sewa. ‘Shopping’ sakan di sini gamaknya. Rancang beli baju raya sekali dan buah tangan untuk di bawa pulang ke Malaysia. Tak perlu lah penulis cerita lebih lanjut apa yang ada di sini. Boleh RUJUK entri post yang lalu: KEMBARA KE TANAH BESAR CHINA - PART 7. Di sini terdapatnya jualan barang elektronik, cenderahati, pakaian, mutiara, batu jed dan lain-lain.

Antara cenderamata yang di jual di sini

Borong bag tangan

Tingkat ini hanya menempatkan jualan mutiara

Mutiara China mengikut gred

Tips untuk pelancong ke sini ialah kena pandai membezakan harga di Malaysia dan di sini. Di sebabkan matawang China lebih rendah daripada Malaysia, berfikir dengan bijak barang-barang di sini jauh lebih murah. Ada yang berkualiti dan ada juga yang kurang kualiti. Pelancong Malaysia memang terkenal dengan tawar-menawar. Pastikan kita membeli sesuatu barang tersebut setelah kita sudah melakukan urusan tawar menawar harga atau bertanyakan harga. Jika tidak, peniaga di sini pasti akan berang dan ada yang memaki dengan selamba. Di sini kuasa membeli adalah daripada pembeli sendiri. Kita letak harga, walaupun peniaga yang letakkan harga yang tidak masuk akal pada awalnya. Elak di tipu, itu sahaja nasihat penulis.

Mungkin terlalu penat menunggu


NUIJIE (PEKAN ISLAM)

Seterusnya, setelah lebih kurang 4-5 jam kami sekeluarga ber’shopping’ sakan di Pearl Market. Kami sekeluarga berkunjung ke pekan yang majoritinya Islam. Destinasi pertama kami ke pekan ini ialah menunaikan solat Zohor dan Asar (Jama’ Ta’hir) di masjid tertua di Beijing iaitu Masjid Nuijie.

Bergambar dengan penduduk tempatan di sini

Bergambar kenangan di hadapan masjid Nuijie

Ruang solat Masjid Nuijie

 Dewan solat 

Jam matahari

Dua makam imam terdahulu

Alhamdulillah, ada sedikit perubahan di masjid ini. Ruang wudu’ dan tandas juga di tambah. Di belakang masjid ini terdapat dua makam imam terdahulu (di percayai tenaga pengajar dan pengasas masjid ini).

Market di Nuijie

Sekitar Nuijie

Traffic jammed di petang jumaat di Beijing (Driver stress)

Setelah selesai solat, kami menuju ke market Islam. Di sini ada menjual makanan halal. Boleh dikatakan ianya sebuah syurga makanan halal. Harga makanan di sini juga berpatutan. Daripada makanan basah sehinggalah makanan ringan ada di jual di sini.

***********************************************************************

BERBUKA PUASA (KHAN BABA RESTAURANT)

Rindukan masakan Arab? Ya, di Beijing juga ada restoran makanan Arab, sama seperti di Malaysia. Di restoran Khan Baba terletak sama bangunan dengan tempat kami menginap. Hidangan di restoran ini secara buffet. Harga untuk seorang lebih kurang RM40. Memang mahal, tapi agak berbaloi. Lagi-lagi waktu perut tengah lapar.

Berbuka puasa makanan arab pakistan

Pelbagai lauk pauk di sediakan di sini. Majoriti yang makan di sini pun ramai orang dari timur tengah. Selepas berbuka puasa, kami bersiap untuk pulang ke Malaysia. Flight pada jam 2.15 pagi.

HARI KEENAM: 2  JULAI 2016 - SABTU (BERTOLAK PULANG KE TANAHAIR)

Malam itu, jam 10 malam van sewa sudah menunggu kami di perkarangan tempat penginapan kami. Barang-barang semua siap di kemas. Suasana suram meninggalkan kota Beijing yang menyimpan 1001 kenangan.

Setibanya di lapangan terbang Terminal 2 Capital Beijing, terihat ramai orang beratur masuk ke kaunter kastam. Ramai juga pelajar Malaysia dari universiti lain untuk pulang ke kampung halaman masing-masing. Ternyata mereka semua tidak sabar untuk pulang berhari raya.

Letih menunggu sehingga gate di buka

Untuk pengetahuan pembaca, pemeriksaan keselamatan di lapangan terbang China memang sangat ketat. Jangan terkejut. Penulis sarankan, jika ada barangan terlarang eloklah di buang atau di tunjukkan kepada pegawai pemeriksa. Pemeriksaan adalah seperti berikut:

1.      Pemeriksaan kastam China (Hanya tunjukkan passport)
2.      Pemeriksaan Imigresen (Clearance, tunjuk passport dan kad perlepasan)
3.      Pemeriksaan keselamatan barangan (barangan terlarang perlu di keluarkan, power bank dan bateri telefon bimbit perlu di keluarkan dari dalam bagasi untuk mengelakkan di periksa berulang kali)
4.      Pemeriksaan keselamatan diri (pemeriksaan badan, keluarkan semua peralatan di dalam pakaian, alat pengesan begitu sensitif dengan logam dan lain-lain)


Penerbangan D7317 Air Asia X bertolak pada jam 2.15 pagi dan tiba awal di KLIA 2 pada jam 8.05 pagi. Alhamdulillah, sempat bersahur di dalam flight dan tidur nyenyak selepas solat subuh. 

-TAMMAT-

Nukilan Beijing Bhg. 2
Mohamad Shahid Bin Suhaimi
1:32AM JULY, 5 2016

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jata Johor

Jata Johor

youtube

Lagu Bangsa Johor

Allah peliharakan Sultan
'Nugrahkan Dia segala kehormatan

Sehat dan ria, kekal dan makmur
Luaskan kuasa, menaungkan kami

Rakyat dipimpini berzaman lagi
Dengan Merdeka bersatu hati

Allah berkati Johor
Allah selamatkan Sultan